PILOT
Pilot Matrassen inzameling

Probleembeschrijving

In Nederland worden jaarlijks 1.5 miljoen matrassen afgedankt, waarvan slechts 35% uiteindelijk wordt gerecycled. Dit betekent dat maar liefst 65% van de matrassen in verbrandingsovens belanden. Naast de impact op het milieu, zijn de kosten van het verbranden van matrassen veel hoger. Dit probleem is dus voor alle gemeenten van de MRDH zeer relevant.


In 2020 hebben de Gemeentes Den Haag, Rotterdam en MRDH een onderzoek gedaan rond de recycling van matrassen. De Gemeente Rotterdam heeft aangegeven interesse te hebben om een pilot uit te voeren voor de inzameling van matrassen. De voordelen die voor de stad gerealiseerd kunnen worden:
• Lagere kosten voor de inzameling van matrassen
• Hoger percentage van matrassen dat gerecycled wordt en de daarbij horende milieuwinst.
• Betere service naar de burger toe.


Aansluitend aan het onderzoek in Techlab Fase 2, is YES!Delft in Fase 3 de uitdaging met gemeente Rotterdam, Rotterdam inclusief, GroenCollect en JClogistiek aan gegaan om oude matrassen te recyclen om zowel de impact op het milieu als de kosten voor de gemeente te verminderen. Ook werd er gekeken of de ophaaldienst voor matrassen voor de verschillende belanghebbenden aanslaat bij burgers. Met de Pilot heeft YES!Delft onderzocht op welke manier matras recycling in heel Rotterdam uitgerold kan worden.

Het doel van de Pilot was om te voorkomen dat oude matrassen bij het grofvuil gegooid worden en niet meer duurzaam verwerkt kunnen worden. Tijdens de Pilot hebben bewoners in de gebieden Overschie, Blijdorp of Bergpolder in de maand juni 2021 zich online kunnen aanmelden voor een gratis ophaalafspraak aan huis. Zo hebben de bewoners gemakkelijk zelf een steentje bij kunnen dragen aan een schoner Rotterdam!


Partners

Gemeente Rotterdam

Neem contact met ons op!

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN EN WIJ NEMEN BINNEN 5 WERKDAGEN
CONTACT MET JE OP VOOR EEN VERVOLG (BEL)AFSPRAAK. SAMEN
MAKEN WIJ EEN BESLUIT OVER DE INVULLING VAN DE SAMENWERKING.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.