TechLab
Kartonhulp

Probleembeschrijving

Probleembeschrijving

De afgelopen jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden van papierafval in de vorm van folders en kranten naar voornamelijk kartonnen dozen. Dit is het gevolg van de toename in het online aankopen doen. Voor bewoners is het een uitdaging om de kartonnen dozen in de papiercontainer te krijgen. De opening van de container is smal en de dozen zijn niet eenvoudig te scheuren. Doordat de kartonnen dozen in de containers gepropt worden zijn deze sneller vol en wordt resterend afval vaak naast de containers geplaatst. Voor veel bewoners en gemeenten is de rommel naast de papiercontainers een doorn in het oog. Bovendien maakt het het ophalen en de recycling van papier en karton moeilijker en tijdrovender.

Fase 1

De gemeente Rijswijk en de gemeente Schiedam hebben YES!Delft gevraagd om mee te denken over een oplossing voor dit probleem. YES!Delft heeft de Kartonhulp ontworpen, dat is een hulpmiddel op het inzamelpunt waarmee bewoners hun karton kunnen insnijden zodat het makkelijk te scheuren is en zo eenvoudiger in de container past. Het prototype van de Kartonhulp is getest gedurende een testdag in Schiedam en de resultaten zien er veelbelovend uit.

De volgende stap in dit project is de Kartonhulp over een langere periode te testen om zo meer te leren over de frequentie van gebruik en om te zien of het product ook daadwerkelijk zorgt voor minder rommel naast de papiercontainers. Daarna kan er gekeken worden naar implementatie in meerdere gemeentes en toepassing op verschillende type containers.


Partners

Gemeente Rijswijk
Gemeente Schiedam

Neem contact met ons op!

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN EN WIJ NEMEN BINNEN 5 WERKDAGEN
CONTACT MET JE OP VOOR EEN VERVOLG (BEL)AFSPRAAK. SAMEN
MAKEN WIJ EEN BESLUIT OVER DE INVULLING VAN DE SAMENWERKING.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.