TechLab
Matrassen inzameling

Probleembeschrijving

In Nederland worden jaarlijks 1.5 miljoen matrassen afgedankt, waarvan slechts 35% uiteindelijk wordt gerecycled. Dit betekent dat maar liefst 65% van de matrassen in verbrandingsovens belanden. Naast de impact op het milieu, zijn de kosten van het verbranden van matrassen veel hoger. Dit probleem is dus voor alle gemeenten van de MRDH zeer relevant.

Tijdens dit TechLab project is YES!Delft daarom op zoek gegaan naar nieuwe manieren om te zorgen dat er meer matrassen worden gerecycled, om zowel de impact op het milieu als de kosten voor de gemeenten te verlagen

Fase 1: Business Case

De experts van YES!Delft hebben in de Fase 1 gekeken naar de logistieke keten rond afgedankte matrassen. Een van de oorzaken dat er weinig matrassen gerecycled worden is dat zodra een matras vochtig of vuil geworden is, het een brandgevaar is en niet meer gerecycled kan worden. Een deel van de uitkomsten van het project focust dan ook op de matrassen op een schone manier inzamelen bij burgers en voorkomen dat ze op straat gedumpt worden.

Er is berekend dat de business case voor gemeentes bestaat uit een potentiële besparing van €500.000 tot €800.000 per jaar. Daarnaast is er nog een flinke winst te halen op milieu-impact en aantrekkelijkheid van de leefomgeving voor inwoners.

Fase 2: Co-creatie

In de eerste fase van dit Techlab project met gemeentes Rotterdam en Den Haag waren een aantal technologie richtingen voorgesteld, en bleek de business case zeer aantrekkelijk. Dit maakte dat er met veel enthousiasme een fase 2 is ingezet. Hieruit zijn 3 suggesties voor oplossingen gerold, die zich met name richten op hergebruik van matrassen en het achter de voordeur inzamelen van matrassen. Dit maakt het aandeel in recycling hoger. Er komen steeds meer opties en capaciteit beschikbaar voor het recyclen van matrassen, dus een oplossing die bijdraagt aan de juiste inzameling van afgedankte matrassen is actueel en relevant.

Partners

Gemeente Den Haag
Gemeente Rotterdam

Neem contact met ons op!

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN EN WIJ NEMEN BINNEN 5 WERKDAGEN
CONTACT MET JE OP VOOR EEN VERVOLG (BEL)AFSPRAAK. SAMEN
MAKEN WIJ EEN BESLUIT OVER DE INVULLING VAN DE SAMENWERKING.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.