TechLab
Afval bijplaatsing containers

Probleembeschrijving

Met Schiedam en Rijswijk is gekeken naar het probleem rond het bijplaatsen van vuilniszakken en grofvuil bij gemeenschappelijke afvalcontainers in wijken. Dit verwijderen en handhaven kost de gemeente veel geld, en de oorzaken zijn niet altijd duidelijk. Daarnaast zorgt het voor overlast voor de omgeving.

Fase 1: Analyse, technologie en businesscase

In fase 1 is het probleem geanalyseerd. De experts van YES!Delft hebben meegelopen met BOA's die als taak hebben om te handhaven in Schiedam en Rijswijk. Hieruit is een analyse gekomen van de verschillende oorzaken van bijplaatsing. Een van de nieuwe inzichten is dat er in veel gevallen een defect aan de container was, waardoor een pashouder de container niet kon openen. Uit deze analyse zijn op basis van de verschillende oorzaken weer verschillende technologische oplossingen gevonden die gepresenteerd zijn in een technologiematrix.


Fase 2: Prototype

Uit de verschillende oplossingen is gekozen om een camera systeem te ontwikkelen dat met behulp van AI kan aangeven of er een bijplaatsing is en van welke soort. We maken hierbij onderscheid tussen grofvuil, afvalzakken en papier. Op dit moment is een team van tech experts bezig met het ontwikkelen van een prototype.

Dit prototype zal met behulp van meerdere camera's een 360 graden beeld creëren van de locatie van de afvalcontainers. In verband met privacy wordt er zo gefilmd dat enkel beelden tot kniehoogte wordt gemaakt. De beelden worden direct doorgestuurd naar een server waar beoordeeld wordt welk type afval dit is. Op een dashboard kunnen de gemeente en andere stakeholder zien welk afval is bijgeplaatst.

De verwachting is dat het prototype in januari 2023 getest wordt.

Partners

Gemeente Schiedam
Gemeente Rijswijk

Neem contact met ons op!

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN EN WIJ NEMEN BINNEN 5 WERKDAGEN
CONTACT MET JE OP VOOR EEN VERVOLG (BEL)AFSPRAAK. SAMEN
MAKEN WIJ EEN BESLUIT OVER DE INVULLING VAN DE SAMENWERKING.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.